Katrien Verhegge: ‘Werkgevers, wees komende weken mild voor werknemers met kinderen’
Wie af en toe wat leest over het opgroeien van kinderen kent zeker de Afrikaanse spreuk: “It takes a village to raise a child”. Ook al zijn we dit gezegde al wat beu gehoord, de betekenis erachter was nog nooit zo sterk en zo actueel. Meer dan ooit hebben we elkaar nodig om de zorg voor kinderen op ons te nemen. Meer dan ooit is het aan de gezinnen, de werkgevers, de opvang, de lokale besturen, jeugd, sport, de noodopvang in kleuterscholen om samen, als één sterke ploeg, de krachten te bundelen, begrip te tonen en elkaar te ondersteunen. Deze situatie hakt er bij iedereen opnieuw hard in.
Vooral bij de gezinnen met kinderen staat het water hen aan de lippen. Die signalen vangen we ook op bij onze eigen medewerkers. Een kind op de schoot zien kruipen tijdens een videogesprek was misschien ooit leuk. Nu is er vooral grote bezorgdheid. Hoe moeten gezinnen dat voortdurende geswitch tussen hun verschillende rollen blijven combineren?
Als leidend ambtenaar van 3000 medewerkers en zelf mama van drie volwassen kinderen wil ik een oproep doen aan werkgevers. Om de komende, vermoeiende weken de nodige mildheid aan de dag te leggen voor medewerkers met kinderen. Mildheid door kleine attenties, door flexibiliteit bij het invullen van de werkdag, door ruimte te geven om kinderen de aandacht te geven die ze verdienen. Ook werkgevers zijn op dit moment een deel van de village.
En laten we ook de vele andere werkgevers niet vergeten, die niet mild kunnen zijn en mee in de vuurlinie staan. Zoals de begeleiders in de kinderopvang en buitenschoolse opvang. Zij zitten aan het einde van hun draagkracht, en toch halen ze de komende weken opnieuw het onderste uit de kan om de gezinnen zoveel mogelijk te ondersteunen. Voor mij zijn ze de stille helden van deze pandemie. Omdat ze sinds het begin van de lockdown altijd open zijn gebleven, ondanks de onzekerheden. Zij zoeken opnieuw de grenzen van hun mogelijkheden op, door samen met de lokale besturen oplossingen te zoeken om kinderen maximaal opvang te bieden. Ook zij verdienen zorg!
Vanuit Opgroeien hebben we inderdaad mee een oproep gedaan aan ouders om enkel een beroep te doen op opvang indien nodig. Daarbij gaven we hen ook duidelijk het signaal dat ze zich zeker niet schuldig hoeven te voelen als ze toch een beroep doen op die opvang. We begrijpen jullie. Zorg dus dat je het bespreekbaar maakt, bekijk het met je gekende opvang, verken de lokale initiatieven, ga hierover het gesprek aan met je werkgever… Doe alles wat je kan zodat deze situatie leefbaar blijft. Soms zit het in kleine aanpassingen: door kinderen een beperkt aantal dagen naar de opvang te brengen, je kind misschien wat vroeger op te halen, door je werkplanning flexibel te organiseren en ‘nee’ te durven zeggen en vooral ook door in deze stressvolle periode voldoende mild te zijn voor jezelf.
Bron: De Morgen