Mark Van de Voorde: ‘Kim Jong-un zit aan alle knoppen’

Kim Jong-un, de leider van Noord-Korea, zei in zijn nieuwjaarsboodschap dat de nucleaire knop op zijn schrijftafel staat. Verrassend nieuws is dat eigenlijk niet, want in de volksrepubliek van Noord-Korea zit de derde dictator van de Kimdynastie aan alle knoppen. Of Kim Jong-un nu ook overweegt om die knop in te drukken? Helemaal niet. Kim Jong-un weet dat dit zelfmoord zou betekenen. Hij wil erkenning.

Of het puberale ik-heb-de-grootste-antwoord van Trump de hand van de Noord-Koreaanse dictator richting knop doet opschuiven? Ook niet. Het is geen toeval dat Kim de Derde in dezelfde toespraak liet weten dat zijn land graag deel zou nemen aan de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Ook Zuid-Korea heeft geen zin in een oorlog, laat staan een nucleaire. Het weet dat het samen met de noorderbuur van de kaart zou worden geveegd. Daarom kwam er ook geen njet van Seoul op het sportieve voorstel van Pyongyang.

Straffe taal

Liever praten dan schieten, dat is het parool van beide Korea’s, ondanks alle martiale retoriek. En voor Noord-Korea niet alleen ondanks maar ook dankzij alle oorlogstaal. Kims dreiging is helemaal niet bedoeld als de inleiding op een militair treffen maar als de aanzet tot een diplomatieke dialoog. Kim Jong-un pokert met straffe taal in de hoop zijn zuidelijke buur en de Verenigde Staten uit elkaar te spelen, om zelf belangrijker te worden. Hij wil gesprekspartner van Amerika worden. Om dat te bereiken moet hij zijn land machtiger kunnen voorstellen dan het is.

Noord-Korea, het laatste restant van de Koude Oorlog, is economisch een ramp, technologisch achter, cultureel afgesneden, maatschappelijk een gevangenis, politiek geïsoleerd. En dat terwijl Zuid-Korea boomt op al die vlakken. Beide Korea’s claimen de legitieme vertegenwoordiger te zijn van alle Koreanen, maar voor het succesvolle Seoul is het ruïneuze Pyongyang geen partner van betekenis. Om dat ‘onevenwicht’ te herstellen heeft Kim Jong-un maar één wapen, het militaire. Door zijn raketlanceringen en zijn kernproeven wil hij erkend worden. Door te dreigen probeert Noord-Korea voor de Amerikanen zelfs belangrijker te worden dan Zuid-Korea, de echte vijand van Noord-Korea. Pyongyang geraakt nu met Amerika niet in gesprek zonder Seoul. Mocht Noord-Korea zich niet hebben gewrongen in het nucleaire verhaal, dan had Amerika geen enkele aandacht voor het land, waar niet alleen niets te halen is maar dat ook in de huidige geopolitieke situatie een reliek is uit een afgesloten verleden. Zonder Kims oorlogsretoriek maakte niemand zich zorgen over dat land en zou de wereld welhaast vergeten dat het bestond.

Vergeten worden of aandacht krijgen?

Vergeten te worden is in zekere zin de beste overlevingskans voor het Noord-Koreaanse regime, ware het niet dat de desastreuze economische toestand van het land op de lange duur de echte bedreiging van het voortbestaan is. Kim Jong-un staat voor een dilemma: vergeten worden met de veiligheid van blijven bestaan maar met het gevaar van binnenlandse opstand, oorlogstaal spreken met het gevaar van een militair treffen maar met de zekerheid van aandacht te krijgen. Voor binnenlands gebruik kan een externe vijand Kim Jong-un helpen om de macht in handen te houden. Voor buitenlands gebruik kan nucleaire dreiging Kim Jong-un helpen om aandacht te krijgen van de Verenigde Staten en bijgevolg de wereld. Lees: voedselhulp, economische betrekkingen. Door via dreiging belangrijk te worden probeert Kim Jong-un Zuid-Korea in een tweederangsrol te duwen, waardoor hij een belangrijker rol kan spelen in de ooit onvermijdelijke gesprekken over unificatie.

Deelname aan de Olympische Winterspelen moet inmiddels zorgen dat de relatie met Zuid-Korea verbetert. Niet toevallig werd de in 2016 gesloten telefoonlijn tussen Noord en Zuid weer geopend. Verbeterde relaties tussen Pyongyang en Seoul maken het Trump moeilijker om zijn oorlogstaal te blijven uitkramen, hoeveel groter zijn nucleaire knop ook mag zijn. Inmiddels zit Kim Jong-un aan alle knoppen. Voorlopig.

 

Bron: vrtnieuws.be

Laat een reactie achter