Kolet Janssen: ‘Eet jij vandaag een pannenkoek?’
In deze donkere tijden snakt iedereen naar licht. Vinden we inspiratie bij een kinderfeest? Christenen vieren vandaag Lichtmis want deze dag brengt licht in de duisternis. En daarom krijgen kinderen pannenkoeken.
In veel parochiekerken is er in deze dagen een lichtmisviering. Heel anders dan op gewone zondagen loopt de kerk dan vol met jonge ouders en baby’s, met kinderwagens en maxi cosi’s. Sommige baby’s en peuters zijn onder de indruk van de galmende ruimte en het licht dat door de hoge ramen valt en ze kijken stil met grote ogen om zich heen. Andere kindjes beginnen te jengelen of hartverscheurend te huilen. Ergens in de viering mogen ze meelopen in de stoet en allemaal een brandend kaarsje vasthouden. Op Lichtmis worden de kleine kinderen gezegend, net zoals Jezus heel lang geleden ook als klein kindje naar de tempel werd gebracht.
Volwassenen kunnen – rationeel – het gevoel hebben dat zelfs met een hele stoet kaarslichtjes de donkere dreigingen van onze tijd niet weggevaagd kunnen worden. Klimaatopwarming, burn outs, vreemdelingenhaat, wat kunnen daar een paar kaarslichtjes tegen?
Maar misschien kijken we verkeerd? Want met Lichtmis gaat het niet om de kaarsjes, maar om de kinderen. Die lopen met glanzende ogen de toekomst tegemoet, net zoals altijd. Zij zijn onze hoop.Ouders willen het beste voor hun kinderen, of ze nu gelovig zijn of niet. Dat gelovige ouders hun kinderen laten zegenen, betekent zeker niet dat ze verder niets meer doen om hun kinderen gelukkig te maken.
Zoals elke zegen is het tegelijk een belofte en een besef dat je als mens niet alles in de hand hebt en het ook niet allemaal alleen kan waarmaken. Het is een vraag van ouders aan God en wereld om mee te werken aan die geluksopdracht die op hun schouders rust.
Een zegen vragen is als beloven zelf je uiterste best te doen, maar tegelijk te beseffen: ik kan het wellicht niet alleen. Met het vieren van een lichtmis willen ouders van jonge kinderen de wereld zelf mee een duwtje in de goede richting geven.
Het klinkt naïef om te zeggen dat je de wereld wilt veranderen. Maar alle beetjes helpen. Gewoon alvast leven volgens de droom die je hebt, kan een wereld van verschil maken. Bijvoorbeeld bewust tijd en ruimte maken voor wat je echt belangrijk vindt in het leven. Geld bewust uitgeven aan wat je echt gelukkig maakt. Andere mensen allereerst beschouwen als medestanders en niet als mogelijke vijanden. In zo’n wereld zouden kinderen sowieso echt gezegend zijn.
Het is een oud gebruik om met Lichtmis pannenkoeken te eten. Laten we er een statement van maken: voor elke pannenkoek die je eet, schenk je een uur quality time, zoals dat dan heet, aan een kind in je omgeving. Dan wordt Lichtmis echt een feest van licht, een feest van en voor de kinderen van vandaag en van de toekomst.